You are using PlusUI Freemium version of nldblog.com Contact Us Buy Now!

Blogger'da Arama Motorlarının Beğeneceği Türde Yazılar Nasıl Yazılır?

Blogger'da Arama Motorlarının Beğeneceği Türde Yazılar Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu Makale, Bazı Püf Noktalar, Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Daha Fazlası...

Buradaki yazımda başlık ve açıklamasında belirttiğim gibi, Blogger'da yazdığınız yazıları tabiri caizse arama motorlarına nasıl sevdirebileceğiniz hakkında birkaç şeye değineceğim. Umarım faydasını görürsünüz. Daha önceden de bu yazının demosu niteliğinde olan "Blog'da Yazı Yazarken Dikkat Edilesi Şeyler" adlı yazıma da bir göz atabilirsiniz. Şimdiki yazacaklarım daha önceki yazmış olduğum yazının bir tık fazlasıdır, haberiniz olsun.

İster Blogger, ister Wordpress, isterse de diğer platformlar olsun, yazdığımız yazıları arama motorlarının beğeneceği türden yazmalıyız. Nasıl ki bir manava gittiğimizde çürük olan bir sebze ya da meyveyi seçmiyorsak, arama motorları da tabiri caizse çürük yazıları yukarılarda göstermek istemiyor. Yazılar yukarılarda olmadığından dolayı amacımıza ulaşamayacak ve gerekli kitleye istediklerimizi iletemeyeceğiz. Hal böyle olunca yazı yazarken birtakım şeyleri uygulamak ve dikkat etmek gerekir. Gelin bu dikkat etmemiz gereken şeylere biraz daha yakından göz atalım!

Başlık ve Yazı İçeriği

Blogger'da Arama Motorlarının Beğeneceği Türde Yazılar Nasıl Yazılır?

Daha önceden indexlenmemiş bir başlık, sizler için en iyisi olacaktır. Ayrıca başlık kullanırken daha dikkat çekici olmasına ve (Türkçede olduğu gibi) her kelimesinin ilk harfinin büyük olmasına dikkat etmek gerekir. Son olarak kullandığınız başlık "Etiketler" kısmında kullandığınız anahtar kelimelerden birini ya da daha fazlasını içermeli ki yazılarınız daha yukarılarda görünebilsin. Diyelim ki kullandığınız ana anahtar kelime "Blogger"olsun. Yazı başlığında da "Blogger" kelimesinin geçmesi gerekir.

Yazi içeriği içinse, ilk olarak özgünlük şarttır. Her yerde karşınıza çıkıyor değil mi özgünlük kelimesi? Hemen biraz açıklık getireyim şu olaya. Özgünlükten kastım, yazacağınız yazıyı kendi cümleleriniz ile yazmak, alıntı yapmamak, kopyala-yapıştır asla ve asla yapmamaktır. Çünkü Google bu tarz şeyleri anlamayacak kadar basit bir şey değildir.

Diyelim bir yazıyı kopyala-yapıştır yöntemi ile paylaştınız. Öncelikle emek hırsızlığı yapmış olacaksınız ki bu hem suç hem de islami yönden uygun değil. Her neyse işin blogi (:D) yönünden bakarsak Google, paylaştığınız yazıyı kesinlikle ve kesinlikle kopyala-yapıştır ile paylaştığınızı anlayacak ve cezayı yapıştıracaktır. Bu ceza ile birlikte yazılarınız arama motorlarında bile gözükmeyecektir.

Az çok özgünlüğü anlattım. Şimdi ise yazının nasıl olması gerektiğine geçelim. Yazının muhakkak Türkçe yazım ve imla kurallarına uygun bir şekilde yazılmasına özen gösterilmelidir. Her şeyde olduğu gibi bu konuda da Google, yazım ve imla kurallarına uymuş ya da uymamış bir yazıyı seçebilmektedir.

Yazınız en azından 250 kelimeden fazla olmalıdır. Söylentiye göre Google 250 kelimeden az olan yazıları değersiz olarak kabul etmektedir ki bu da biz yazarların canını sıkabilir. Aslında önemli olan kelime sayısı değil, özgünlükle beraber yazım ve imla kurallarına uygunluktur diye düşünüyorum. Yazınızın kelime sayısını öğrenmek için buradaki yazımda bulunan "Word Count" eklentisini kullanabilirsiniz.

Yazdığınız yazıları sıkışık bir şekilde değil de gerektiği yerlerde paragraflara ayırarak, paragraflar arası eşit bir şekilde boşluk bırakarak daha derli toplu yazmak gerekir. Ayrıca yazı içerisinde kalın (bold), eğik (italik), altı çizili (underline), fosforlu gibi yazı çeşitlerini de kullanmak gerekir. Özellikle anahtar kelimeleri bu gibi yazı çeşitlerini kullanarak yazdığınız taktirde Google'ın yazınızı anlaması daha kolaylaşacaktır.

Yazının ilk 100 kelimesi içerisinde ana anahtar kelimeyi kullanmak çok faydalı olacaktır. Ayrıca ana anahtar kelimenizi yazınızın tamamında %3 ile %5 arası kullanmanız gerekmektedir. Bu da demek oluyor ki, 300 kelimelik bir yazı yazdıysanız, anahtar kelimeyi 9 ile 15 arası bir sayı kadar kullanmanız gerekmektedir. Fazlası spam olarak algılanabileceğinden ceza yeme olasılığınız artacaktır.

Yazı içeriğinde başlık(lar) ve alt başlık(lar) kullanmak hem ziyaretçi için kolaylık olacak hem de Google tarafından yazınız daha kolay ayrıştıralacaktır. Son olarak yazınızın düzenli olması ziyaretçiler açısından her zaman önem kaynağı olacaktır. Bu da arama motorlarındaki sıralamanızı etkileyen bir durumdur.

Başlık ve yazı içeriği hakkında söyleyeceklerim bu kadardı. Elbette ki unuttuğum, bilmediğim, yanlış yorumladığım ve benzeri bazı konular olacaktır. Sizler bu hata ve eksiklikleri belirtmeniz halinde yazımı düzelteceğimden emin olabilirsiniz.

Görsel

Blogger'da Arama Motorlarının Beğeneceği Türde Yazılar Nasıl Yazılır?

Kesinlikle yazınızın içeriğinde en az bir adet görsel kullanmalısınız. Bu görsel, ziyaretçi açısından göze hitap edecek şekilde olmalıdır. Görseliniz yüksek çözünürlüğe sahip olmalı ve görsel adının "x10aıghaa234.png" yerine "Yazınızın Başlığı.png" şeklinde olması çok daha iyi olacaktır.

Görselinizin mutlaka yükseklik (height) ve genişlik (width) değerlerine sahip olması gerekir. Zaten çoğunlukla otomatik olarak bu değerleri aldığından sizin dikkat etmeniz gereken şey resim boyutunun "Orjinal boyut" seçeneğin olmaması. Çünkü bu seçenekte olduğu zaman görseliniz yükseklik ve genişlik değerlerini otomatik olarak almayacaktır. Dilerseniz de yazının "HTML" bölümünden istediğiniz yükseklik ve genişlik değerini verebilirsiniz.

Görsel ile ilgili belki de en önemli konuya gelelim. Tabiki de ALT ve TITLE etiketleri. Bu konu ile ilgili birçok yazıya denk gelmişsinizdir sanırım. Fakat yabancı bir terim olduğundan dolayı anlamakta sıkıntı çekebiliyoruz. Hemen şöyle izah edeyim: ALT ve TITLE etiketleri sayesinde Google yazınızı görselden bile tanıyabilir. Bu sebeple yazılarınızın daha üst sıralara çıkması olasıdır.

Herhangi bir görsele ALT ve TITLE etiketleri eklemek istiyorsanız, görseli Blogger'ın yazı kısmına yükledikten sonra üzerine tıklayıp "Özellikler" seçeneğine tıklamanızdır. İlk boşluğa blog başlığınızı yazabilir, 2. boşluğa ise anahtar kelimeler yazabilirsiniz.

Görselinizi alıntı yapmadan kendiniz oluşturduğunuzda Google daha çok beğenecek ve bu sebeple üst sıralara çıkma olasılığınız artacaktır. Photoshop, Illustrator hatta Paint'le bile görselinizi oluşturabilirsiniz. Ayrıca programa ihtiyaç duymadan online resim düzenleyicilerinden de görselinizi oluşturabilirsiniz. Hatta online düzenleyicilerden biri olan "Canva" hakkındaki yazıma buradan erişebilirsiniz.

Görsel ile ilgili söyleyeceklerim bu kadardı. Yukarıda dediğim gibi  elbette ki unuttuğum, bilmediğim, yanlış yorumladığım ve benzeri bazı konular olacaktır. Sizler bu hata ve eksiklikleri belirtmeniz halinde yazımı düzelteceğimden emin olabilirsiniz.

Yayın Ayarları

Blogger'da Arama Motorlarının Beğeneceği Türde Yazılar Nasıl Yazılır?

Belki de burada yazmış olduğum yazının en önemli kısmıdır. Yazı ile işiniz bittikten sonra "Yayınla" butonuna basmadan önce mutlaka bu yazdıklarımı uygulamanız gerekmektedir. Blogger yazı editörünün hemen sağ tarafında bulunan bu ayarları isterseniz yakından inceleyelim.

Etiketler

Yazınızı asıl belirleyen bir ayardır. Bu sayede yazılarınız hem Google'ın gözünde hem kategorilenir hem de yazı hakkında Google bilgi sahibi olur, tabi doğal olarak bu kategorilendirmeye göre indexleme işlemini yapar.

Bu kısımda aralarında virgül olmak kaydı ile yazınız ile ilgili birkaç tane anahtar kelime yazıp "Tamamlandı" butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Her şeyin fazlası zarar olduğundan bu kısmı etiket yağmuruna tutmak spam olarak algılanacağı için ceza yeme olasılığınız da artacaktır.

Program Yap

Bu kısmı kullandığınız taktirde yazınız istediğiniz tarih ve saatte yayınlanır. Blogunuzun istatistiklerine bakarak ziyaretçilerinizin en fazla hangi saatte blogunuzu ziyaret ettiğini kontrol ettikten sonra yazınızı ziyaretçi trafiğinin en çok olduğu zamanlar paylaşabilirsiniz. Daha çok ziyaretçi trafiği olduğundan dolayı yazınızın da üst sıralara çıkma olasılığı artacaktır. Yapmanız gereken şey "Program Yap" seçeneğine tıkladıktan sonra istediğiniz tarih ve saati seçip "Tamamlandı" butonuna tıklamaktır. 

Kalıcı Bağlantı

Aynı başlığa ve içeriğe sahip iki yazı olsun. Birisinde "Kalıcı Bağlantı" kullanılsın ve diğerinde kullanılmasın. "Kalıcı Bağlantı" kullanılan yazının daha üst sıralarda olacağından şüpheniz olmasın. Bu ayarı kullanmadığınız taktirde, uzun başlıklı yazılarınız varsa bağlantı yarıda kalacak ve başlığınız Türkçe karakter içeriyorsa bağlantı kısmında Türkçe karakterler gözükmeyecektir. Düzenlemek için "Kalıcı Bağlantı" seçeneğine tıklayıp URL kımını Türkçe karakterler olmadan, onların yerine benzerlerini (örneğin: ş yerine s, ı yerine i, ğ yerine g gibi) yazdıktan sonra "Tamamlandı" butonuna tıklayınız. Aşağıdaki görselden işaretlediğim kısma bakarak "Kalıcı Bağlantı'nın" ne demek olduğunu daha iyi anlayacaksınızdır. Son olarak buradaki yazıma göz atarak "Kalıcı Bağlantı" ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Blogger'da Arama Motorlarının Beğeneceği Türde Yazılar Nasıl Yazılır?

Arama Açıklaması

Bu ayar da "Kalıcı Bağlantı" ayarından bir tık daha önemlidir. Bu ayar sayesinde aşağıdaki görselde de işaretlediğim gibi blog başlığının hemen altında yazı ile ilgili açıklama bölümünü düzenleyebilirsiniz. Bu sayede ziyaretçi yazınızın ne ile ilgili olduğuna bakacak ve en belkide "Arama Açıklaması" olmayan yazının aksine "Arama Açıklaması" olan bir yazıyı tercih edecektir. Ayrıca yazacağınız açıklama metni içerisinde anahtar kelime bulunduğu zaman üst sıralara çıkma olasılılığı daha da artacaktır. Arama Açıklaması'nı düzenlemek için "Arama Açıklaması" seçeneğine tıkladıktan sonra boşluğa 1-2 cümle yazdıktan sonra "Tamamlandı" butonuna tıklamaktır. Son olarak buradaki yazıma göz atarak Arama Açıklaması ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Blogger'da Arama Motorlarının Beğeneceği Türde Yazılar Nasıl Yazılır?

Son Sözler

Bu yazımda sizlere yazı yazarken uyulması gereken birkaç kuraldan bahsettim. Bu kuralları uyguladığınız taktirde çok fazla faydasını göreceğinizden eminim. Eksik kalan yerleri tamamlayabilir, yanlış bulduğunuz yerleri belirtebilirsiniz. Anlamadığınız bir şey olduğunda her zaman yardımcı olmaya çalışırım, sormaktan çekinmeyin.

Sizlere bu yazımla az da olsa faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Peki sizler bu yazım hakkında ne düşünüyorsunuz?

Getting Info...

27 yorum

  1. Bunları elimden geldiğince Wordpress'te uyguluyorum. Gerçi mantık aynı mantık olduktan sonra kullanılan platformun pek bir önemi yok. Güzel bir makale olmuş.
    1. Wordpress hakkında pek bir bilgim olmadığından anlatımlarımı Blogger üzerinden yapıyorum. Yorum için teşekkürler.
  2. Semih Bey,uygun olduğunuz bir gün benim bloguma da yardım ederseniz çok mutlu olurum :)
    1. Sorununuz nedir daha ayrıntılı bir bilgi verirseniz elimden geldiğince yardımcı olurum.
    2. semihkecec@gmail.com adresine mail gönderirseniz daha kolay yardımcı olabilirim.
  3. Güzel konu, geç vakit. Yarınki okula listemin başı yani :)
    1. Yeni paylaşma fırsatım oldu, okuduğunuz için teşekkürler.
  4. Okudum. Teşekkürler. Binlerce hem de... Çok yararlı. Daa... Sorun benim kalemim bunları dinler mi? Başına buyruk da biraz :))))
    1. Siz elinizden geleni yaptıktan sonra sonucun pek de bir önemi yoktur. Büyük ihtimalle olumlu bir sonuç alacaksınızdır. Yorum için teşekkürler.
  5. Faydalı bir paylaşım teşekkürler, sevgiler.
    1. Sağ olun, yorum için teşekkürler.
  6. Oldukça derin bilgiler içeren bir faydalı yazı olmuş.Çoğuna dikkat etmeden gelişi güzel yazıyoruz bizler :)
    Yolun düşerse buralara bana da beklerim kahve içmeye gelirsin laflarız ordan burdan ;)
    1. Bundan sonraki yazılarınızda uygulamaya çalışırsınız o zaman. Olur tabi ki neden olmasın?
  7. Çok güzel anlatmışsın Semih Kardeşim :)
    1. Sağ olun, beğenmenize sevindim 😄
  8. Tam bir rehber niteliğinde yazı olmuş Semih, ellerine sağlık :)
    1. Sağ olun, yorum için teşekkürler :)
  9. Zamanında SEO yazarlığı yaptığım için genel anlamda hakimim konuya ama çoğunu yapmak zor geliyor açıkçası. :) Çok güzel ele almışsın, ayrıntılı ama sıkmayan bir yazı olmuş. Tüm bu optimizasyon ayarlarına rağmen, bunu yapmayan blogların da sadece özgünlük, imla ve yazım düzeni gibi kurallara uyarak üst sıralarda yer aldığı da gözleniyormuş, bir kitapta okumuştum. Fazla kasmadan elimizden geleni yapmak en doğrusu sanırım. :)
    1. Tabi ki bu kadar uğraş verici ayarlar bizlere zor geliyor. Yazımı beğenmenize sevindim. Dediğiniz gibi hiçbir şey olmasa fakat özgün olunsa da iyi yerlere gelinebiliyor.
  10. Sayfanız çok güzel, ben de blogumu zenginleştirmek için elimden geleni yapıyorum, ancak sadece içerik yetmiyormuş, teknik ayarları da yapmak önemli . Bunu fark ettiğimden beri bu kısma eğilsem de bir yere kadar oluyor . En basitinden, "benzer yazıları oku" için gerekli eklentileri kurdum, kodu ekledim. Sayfamda özellik bir kez çalıştı, güzel de oldu. Ama sonra ne olduysa kayboldu.:(
    Var mı bu konuda bir öneriniz?
    Bir de blogum sizce nasıl diye klasik bir soru sorsam ? :)
    Çok teşekkürler, başarılar dileklerimle.
    http://thegoodwish.blogspot.com.tr/
  11. Bilgiler için tesekkürler. Dikkat etmeye çalisiyorum ama arama açiklamasini hiç kullanmamistim ona da özen göstereyim.
    1. Tabi ki. Arama açıklaması önemli bir kriter, kullanmadan olmaz. Bundan sonraki yazılarınızda kullanırsınız artık.
  12. Bilgilendirme için teşekkürler.

    Kısıtlı vakitlerde yazı yazıp paylaştığımız için bunlara tek tek dikkat etmek zor ama olsa süper olur.
    1. Rica ederim.

      Aslında bu işlemler toplamda 5 dakika bile almıyor, sadece anlatması uzun sürdü.
  13. Çok doğru söylemişsiniz benim yazılarımın bazısı düşerken bazıları hiç tık almıyor
    1. Bir de buradaki işlemleri deneyin bakalım.
Yorumlarınız için teşekkürler!
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.