You are using PlusUI Freemium version of nldblog.com Contact Us Buy Now!

Blogger İçin Olmazsa Olmaz Başlıca SEO Ayarları

Blogger İçin Başlıca SEO Ayarları

Kısaca SEO, açılımının "Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu)" olduğu ve web sitenizi arama motorlarında üst sıralara taşımak için yapılan işlemlere denir. SEO sayesinde yazılarınız arama motorlarında üst sıralara çıkar. Böylece daha çok kişiye erişecek, daha fazla gelir elde edecek ve site trafiğinizi artıracaksınız.

Her blog yazarının yapması gereken, "Yazılarım arama motorlarında gözükmüyor." "Nasıl hızlı index alınır?" "Arama motorlarında üst sıralara nasıl yükselirim?" gibi sorularınıza cevap bulabileceğiniz bu işlemlere gelin bir yakından bakalım.

1. Meta Açıklaması


Blogger İçin Olmazsa Olmaz Başlıca SEO Ayarları

Meta açıklaması, arama motorlarında blog başlığının hemen altında bulunan ve en fazla 150 karakter olan blogunuzu tanıtmaya yönelik yazıdır. Bu sayede ziyaretçi blogunuzun ne ile alakalı olduğunu bu kısımdan öğrenebilecektir. Eğer bir meta açıklamanız yoksa arama motorları blogunuzda bulunan rastgele bir metni gösterecektir. Hal böyle olunca ziyaretçi açıklama kısmından blogunuzun ne ile alakalı olduğunu anlamayacaktır. Sizler de bir meta açıklaması eklemek istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Blogger panelinde bulunan soldaki menüden "Ayarlar" ve daha sonra "Arama tercihleri" seçeneklerine tıklayınız.
  • Üst tarafta bulunan "Açıklama" kısmının yanındaki "Düzenle" butonuna tıklayınız.
  • En fazla 150 karakterlik açıklama metnini yazdıktan sonra "Değişiklikleri kaydet" butonuna tıklayınız. Tıklamadan öncesi "Arama açıklamaları etkinleştirilsin mi?" sorusunun yanında bulunan seçeneğin "Evet" olmasına dikkat ediniz.

2. Arama Motorlarında Yazı Başlığı ile Blog Başlığının Yerini Değiştirmek


Blogger İçin Olmazsa Olmaz Başlıca SEO Ayarları

Eğer bu ayarı yapmamış iseniz Google, yazılarınızı indexlediğinde "blog başlığı-yazı başlığı" şeklinde olacaktır. Google'da indexlenen yazının başlığı sınırlı karaktere sahip olduğundan, yazı başlığınız tamamlanmadan sonunda "..." şeklinde gözükecektir. Ziyaretçi yazınızın ne ile ilgili olduğunu bilmediğinden tıklanma olasılığı daha az olacaktır. Fakat şu anda anlattığım işlemi yaptığınız zaman yazınızın başlığı tamamıyla gözükecektir.

Örneğin bu yazının başlığını ele alalım: "Blogger İçin Olmazsa Olmaz Başlıca SEO Ayarları". Blog başlığım ise: "Semih Keçecioğlu - Kişisel Blog". Eğer ben bu işlemi yapmasaydım, tahmini olarak Google tarafından indexlenen başlık, "Semih Keçecioğlu - Kişisel Blog - Blogger İçin Olmazsa Olmaz Başlıca..." şeklinde olacaktı. Fakat bu işlemden sonra "Blogger İçin Olmazsa Olmaz Başlıca SEO Ayarları - Semih Keçecioğlu..." şeklinde gözükecektir. Tabi tahmini olarak yazdım fakat ne demek istediğimi umarım anlamışsınızdır. Son olarak yapmanız gerekenlere geçelim.

  • Blogger panelinde bulunan soldaki menüden "Şablon" ve daha sonra "HTML'yi düzenle" seçeneklerine tıklayınız.
  • Kodların bulunduğu alana bir kez tıkladıktan sonra "Ctrl+F" tuşarına tıklayıp arama yerine "<title><data:blog.pageTitle/></title>" yazdıktan sonra bu kodu silip yerine aşağıda vermiş olduğum kodu yapıştırınız.
  • Son olarak "Şablonu Kaydet" seçeneğine tıklayarak işlemleri sonlandırabilirsiniz.
Genellikle hazır temalarda bu ayar kendilindiğinden yapılmış oluyor. Google'a "site:blogadınız.com" şeklinde arama yaptığınız zaman bu işlemi yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.

[<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'> <title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title> <b:else/> <title><data:blog.pageTitle/></title> </b:if>]

3. Özel robots.txt ile Özel Robot Başlık Etiketleri



Özel robots.txt sayesinde blogunuzun arama motorlarına indexlenmesini ya da indexlenmemesini sağlayabilirsiniz. Tabi ki ben anlatımımı indexlenmesi için yapacağım. Bu basit işlem sayesinde blog üzerindeki yazılar arama motorlarında gözükecektir. 

  • Blogger panelinde bulunan soldaki menüden "Ayarlar" ve daha sonra "Arama Tercihleri" seçeneklerine tıklayınız. 
  • Aşağıda bulunan "Özel robots.txt" kısmındaki "Düzenle" seçeneğine tıklayınız. "Özel robots.txt içeriği etkinleştirilsin mi?" sorusunun cevabı "Evet" olacak şekilde karşınızdaki boşluğa aşağıdaki kodları kopyalayıp yapıştırınız. Son olarak da "Değişiklikleri kaydet" seçeneğine tıklayınız. Kod içerisinde bulunan "blogadınız" yerine kendi blog adresinizi yazınız.
[User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Disallow: /search Allow: / Sitemap: http://www.blogadınız.blogspot.com/feeds/posts/default?orderby=updated]

Yapmanız gereken ikinci şey ise "Özel Robot Başlık Etiketleri" olacaktır. Bu da blogunuzun arama motorlarında indexlenmesi ile alakalıdır. Nasıl yapacağınıza gelecek olursak,

  • Blogger panelinde bulunan soldaki menüden "Ayarlar" ve daha sonra "Arama Tercihleri" seçeneklerine tıklayınız. 
  • Aşağıda bulunan "Özel robot başlık etiketleri" kısmındaki "Düzenle" seçeneğine tıklayınız ve işlemleri aşağıdaki gibi işaretleyiniz.
Özel robot başlık etiketleri
Özel robot başlık etiketleri

4. Site Haritası


Blogger İçin Olmazsa Olmaz Başlıca SEO Ayarları

Her blogda olması gereken, olmayanların ise kesinlikle kullanması gerektiği bir şeydir. Site haritası da yazılarınızı arama motorlarına indexlemeyi kolaylaştırır. Yapımı da çok basit olan bu işlemleri görmek için buradaki yazıma göz atabilirsiniz. Bu sayede blog üzerindeki yazlarınız 1 hafta içerisinde teker teker dizine eklenecektir.

5. Özgün Olun


Blogger İçin Olmazsa Olmaz Başlıca SEO Ayarları

Arama motorları indexleme konusunda kesinlikle yazım ve imlaya dikkat ediyor. Blog üzerinde yazdığınız yazıları, Türkçe yazım ve imla kurallarına uyarak, alıntı yapmadan ve kendi cümlelerinizle yazdığınız zaman, arama motorları daha iyi bir şekilde yazılarınızı indexleyecektir

Son Sözler

Öncelikle "Blog'da Yazı Yazarken Dikkat Edilesi Şeyler" adlı yazıma göz atarak nasıl yazı yazmanız gerektiğine de göz atabilirsiniz. Sizler için Blogger'da yapılması gereken temel SEO ayarlarından bahsettim. Kısacası her Blogger kullanan kişi buradaki yazdığım birtakım ayarları yapmalıdır. Bu ayarlar konusunda sorularınız olduğunda sormaktan çekinmeyin, yardımcı olurum. Kısa süre içerisinde "Blogger'da SEO Uyumlu Yazı Nasıl Yazılır?" başlığı altında yazı yazacağım. Takipte kalın ve tahmin ediyorum ki yazacağım yazı sizler için faydalı olacaktır. Son olarak sizler de eklemek istediklerinizi ekleyebilir, yazım hakkında yorum yapabilirsiniz.

Getting Info...

16 yorum

  1. Semih Bey Merhaba, yazınızdan faazlasıyla faydalandım, hatta mesai bitimine kadar blogunuzu talan edeceğim sanırum:) Ancak 3. Özel robots.txt ile Özel Robot Başlık Etiketleri nde aşağıda ki kodları kopyalayın demişsiniz ama ben göremedim:( Bir de hazır tema uyguladım ben bloguma, http ve https ayarlarında çakışma var düzeltemiyorum da umarım bununla alakalı bir yazınıza denk gelirim. Sevgiler,
    1. Uyarı için teşekkürler, hemen düzeltiyorum. Ayarlar kısmından Https'yi inaktif edebiliyorsunuz.
  2. Detaylı güzel bir yazı olmuş eline, emeğine sağlık.
    1. Sağ olun, yorum için teşekkürler.
  3. muhteşem bir paylaşım, teşekkürler :)
    1. Rica ederim, faydalı olduysam ne mutlu.
  4. Eline sağlık Semih, daha önceden bir kısmını yapmıştım bu ayarların. Bu yazı sayesinde hem kontrol etmiş oldum, hem de eksik olanları tamamlamış oldum. Teşekkürler. :)
    1. Aynısının yazı yazarken olan ayarlarını da paylaşacağım, rica ederim.
  5. yine çok faydalı bir yazı, elinize sağlık.
    2 numaradaki değişikliğe ihtiyacım vardı nasıl yapsam derken, yazınızda karşıma çıktı. Gerekli değişiklikleri yaptım ama google da arama yaptığımda yine önce blog ismi geliyor, konu başlığı değil. Değişikliğin hemen yansımaması normal mi? Yoksa ben birşeyi yanlış mı yaptım?
    1. Sanırım bundan önceki yazılarınız aynı kalıyor, yine de bir süre bekleyin derim. Bundan sonraki yazılarınızda başarılı bir şekilde olacağından eminim. Anlattığım şeyleri doğru bir şekilde uyguladıysanız, hiçbir sorun olmayacaktır.
  6. bu güzel paylaşım ve bilgi için teşekkür ederim hocam
    1. Rica ederim, faydalı olduysam ne mutlu.
  7. Paylaşımınız için teşekkürler. Sadece bloggerlar değil kurumsal firmaların, seo alanında site içi seo konusunda araştıranlarında faydalanabileceği bir içerik olmuş.
    1. Rica ederim, faydalanabilecek bir içerik olarak gördüyseniz ne mutlu bana. Bildiklerimi paylaşıyorum işte.
Yorumlarınız için teşekkürler!
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.